Om oss

Om Hoppet

Hoppet är en ideell kvinnoförening som sysselsätter utsatta kvinnor i förorten med att laga och sälja sin mat för att öka deras självständighet och inspirera dem till befrielse. Vi arbetar med kvinnor som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden och som samhället tycks strunta i eller glömma. Kvinnorna kommer från alla världens hörn och har matlagning som gemensam talang. Att beställa mat på Hoppet är att stärka och stötta kvinnorna, men också en prisvärd matupplevelse.

Besök Hoppet

Är du nyfiken på vår organisation, nyfiken på världens mat, eller längtar du till att göra någonting för att bryta segregationen i Göteborg, då borde du komma och besöka oss! Vi erbjuder matkulturkvällar i Hammarkullen som syftar till att öka inkluderingen i staden och skapa möten mellan människor som annars aldrig möts. Matkulturkvällarna inleds med en orientalisk middag hos Hoppet tillsammans med kvinnorna som arbetar på organisationen. Sedan bjuder vi på en föreläsning om organisationen och om hur det är att vara kvinna i samtiden, vilka utmaningar det innebär och varför kampen för frigörelse är så aktuell. Efter föreläsningen bjuds gästerna på en rundvandring i Hammarkullen för att få ta del av de normbrytande konstutställningarna som är fulla av inte minst politiska budskap. Kvällen avslutas med arabiskt kaffe och oförglömliga minnen.

Hoppet

En inspirerande berättelse om systerskap, frigörelse och hopp. Boken om Hoppet rymmer djupintervjuer med kvinnorna om deras livsöden. Det är berättelser om sorg, förlust, flykt och medberoende. Men för att lätta på stämmningen finns också kvinnornas bästa recept. Alltså reportage men också kokbok! Helt enkelt- den bästa gåvan!

Recension "Hoppet är en förening i Göteborgsförorten Hammarkullen. Hajar Alsaidan startade föreningen tillsammans med åtta systrar. Hon beskriver kärleksfullt bibliotekens betydelse för henne. Som trettonåring satt hon på biblioteket och skrev stadgar. Från början erbjöd föreningen kvinnor hjälp med saker som översättningar och man hade skönhetsvård och dans. Nu har Hoppet cateringverksamhet där man utvecklas tillsammans med varandra och lagar god mat från olika länder. Ett av kapitlen i boken heter Med mat som vapen. Syftet är att stärka kvinnor och göra dem självständiga. Boken innehåller djupintervjuer. Det är gripande berättelser med mycket smärta om barns död, misshandel, flykt och utanförskap, men också beskrivningar av ofattbar styrka, kämpaglädje, systerskap och mod. Förutom kvinnornas berättelser finns bra recept och många färgglada fotografier av mat, kvinnor och miljöer. Hoppet är en mycket fin hyllning till mat och systerskap."
Erika Storme Martinger
Lektör
FotoJet (10)

Alladdins Kaffe

Är du sugen på att lyxa till vardagen, eller letar du kanske efter en unik precent? Isåfall är Alladinkaffet perfekt för dig. En exklusiv böna som vi importerar från Bagdad, mal för hand och blandar med kanel, kardemumma och ingefära. Bara att köra i vanlig kaffebryggare! 
Pris: 60kr för 250 gram!
Beställer du en bok får du 50% rabatt

max-delsid-81QFH8r4xog-unsplash

Matlagningskurs

Längtar du till annan sorts mat? Då är Hoppets matlagningskurser någonting för dig! Vi erbjuder matlagningskurser i arabisk, kurdisk, somalisk, indisk och turkisk mat. Kurserna ligger på kvällstid och det går utmärkt att gå kursen helt själv eller tillsammans med en grupp vänner. Antal personer får dock inte överstiga 5 personer per kurstillfälle. Om du är sugen på att testa skickar du en mejlförfrågan till oss med tiden du önskar komma, samt vilket kök du är nyfiken på så återkopplar vi till dig.

En kvinna i nöd?

Vet du en kvinna som behöver komma ut ur sitt hem, någon som behöver bryta sina bojor? Ring då till oss så ska vi försöka involvera henne och sysselsätta henne.

Bor du i en annan stad än Göteborg och känner dig manad till att starta upp Hoppets koncept?
Ta då kontakt med oss så organiserar vi ihop det! Visionen är att nå till alla utsatta kvinnor!

Plats

Bredfjällsgatan 62
Göteborg Angered

Öppettider

10:00 AM – 22.00 PM
Måndag-Söndag

Kontakta oss

Phone: 0769234883
Email: kontakt@hoppet.org

Stäng meny
X